Rehoľné sestry si uctili obete komunistického režimu

30.08.2012 Trnava

Trnava 29. augusta (TASR) – Slávnostnou svätou omšou v Kostole svätej Anny v Trnave si dnes zástupcovia Konfederácie politických väzňov Slovenska (KPVS) i ženských reholí pripomenuli obete komunistických represálií. Po bohoslužbe v kostole, ktorý je aj kláštorným kostolom rehole uršulínok, si účastníci vypočuli svedectvá pamätníkov, ktorých sa dotkla takzvaná Akcia Rehoľníčky. Komunistický režim ju spustil pred 62 rokmi, 29. augusta 1950.

„Výsledkom bolo zrušenie všetkých ženských kláštorov. Zostali len sestry pracujúce v nemocniciach, aj to len preto, že za ne režim v tom čase nemal žiadnu náhradu. Tieto sestry začali komunisti odstraňovať postupne, až do roku 1960,“ uviedol predseda západoslovenskej organizácie KPVS Peter Sandtner.

Akcia Rehoľníčky, nazývaná tiež Akcia R, zasiahla aj všetky kláštory sestier uršulínok, ktoré pôsobili ako učiteľky. Sestry vyviezli do centralizačných kláštorov v Dolných Semerovciach a v Modre. Tam boli nútené vykonávať práce v poľnohospodárstve na štátnych majetkoch až do neskorej zimy. „V roku 1951 boli vyvezené do českého pohraničia na nútené prace vo vlhkom prostredí v textilných továrňach. Postupne ich prijímali za ošetrovateľky do ústavov sociálnej starostlivosti k ťažko telesne postihnutým ľuďom, pretože o túto prácu nemali civilné ošetrovateľky záujem. Na Slovensko sa mohli vrátiť až po roku 1989,“ pripomenul Sandtner.

Jeho slová potvrdila aj 82-ročná sestra uršulínka Natália Vráblová, ktorá rehoľné sľuby zložila pred 60 rokmi a veľkú časť svojho života prežila v českých textilných továrňach. Podujatie ukončila prehliadka kláštornej krypty a spomienka na zosnulé rehoľné sestry.
 

Vyberte región